Organizer

SpCCJ
Registration

Location

Embassy of Spain
Embassy of Spain 3F, 1-3-29 Roppongi, Minato-ku, Tokyo 106-0032 Japan

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Registration

Date

Sep 06 2019

Time

3:30 pm - 5:00 pm

Cost

Free

ENEKO ATXA, THE SUSTAINABLE HARMONY 

日本語が下に続きます。

Dear members and friends of the SpCCJ

We have a great pleasure to invite you to attend a seminar about sustainable gastronomy, welcoming ENEKO ATXA, one of the best chefs in the world, as a guest speaker.

Azurmendi*** is a unique place and Eneko has made of that green hillside, the centre of a culinary ecosystem that works like a beating heart – a green heart. It is the heart of a circular economy that provides work to more than 60 people.

His work with small farmers in the area, the recycling and the usage of local products, and the preservation of autochthonous animal species that are in danger of extinction are some of the elements that defined Eneko’s passion for sustainability.

Azurmendi has won twice the Most Sustainable Restaurant Award according to the World’s 50 Best Restaurants, but it is not only a title, it is linked to Eneko’s respect for the environment.

It is reflected in different ways, such as a smart building that regulates its room temperature through a geothermal heating and cooling system or in the daily delivery of merchandise by only one truck from its own logistic centre to control its carbon footprint, while making sure that all of Azurmendi’s providers work according to this sustainable philosophy. He also compostes and reuse organic waste, collects rain water throughout the year, and even recycles ideas in what he calls the “Eneko system.”

Eneko is the youngest chef in Spain to obtain 3 Michelin stars, a recognition that only 8 spanish chefs have earned.and Azurmendi*** has climbed to the 14th position in in The World’s 50 Best Restaurants list.

Come join us to hear ENEKO’s innovative initiatives for sustainable gastronomy. 

Thanks to our sponsor Solan de Cabras, participants will receive their fresh Spanish water at the event. 

ENEKO ATXA, THE SUSTAINABLE HARMONY 

Date: 6 September 2019
Venue: Embassy of Spain
Time: From 15:30h – 17:00h (*15:00h doors open)
Language: Spanish, Japanese
Capacity: 100 seats
Price: Free Event (Registration will close as soon as seats are filled)
Registration: https://spanishchamber.jp/the-sustainable-harmony


ミシュラン3つ星レストラン「Azurmendi***」オーナーシェフ、エネコ・アチャ来日講演!:”サスティナブル” なレストランの実践を目指して

スペイン、バスク地方にあるミシュラン3つ星レストラン「Azurmendi」は、エネコ・アチャの理念の基本柱であるサステナビリティ(持続可能性)を第一に考えて誕生し、建設されました。Azurmendiでは、「エネコシステム」のもと、環境に配備した様々な取り組みが実施されています。
例えば、暖かいあるいは冷たい空気を通す開閉式のよろい板を採用した地熱システムにより、屋内の温度を自動的に調節できるインテリジェントビルの建設。CO2排出量削減のため、独自の物流センターからAzurmendiで消費するモノの配送は、トラック1台で、1日1回のみとする。生産物のすべてをAzurmendiに納入している農家を含め、すべてのサプライヤーにエネコのオーガニックフィロソフィーに沿ったモノづくりを徹底してもらう。生ゴミは毎日リサイクルしてコンポスト化した後、肥料センターに運んで活用する。一年中雨水をためてリサイクルする、など。こうしたエネコの取り組みが評価され、AzurmendiはThe World’s 50 Best Restaurantsで「世界で最も持続可能性の高いレストラン」にも選ばれています。
そのAzurmendiのオーナーシェフ、エネコ・アチャが待望の来日!サステナビリティをテーマに講演いただきます。貴重な機会を是非お見逃しなく!

エネコ・アチャ・アスルメンディ:1977年9月14日、バスク地方ビスカヤ県アモレビエタ=エチャノに生まれる。地元のホテル学校を卒業後、<マルティン・ベラサテギ><ムガリツ><アサドール・エチェベリ>などバスク地方の名店で修業。2002年、25歳で第3回スペイン若手料理人選手権優勝、2005年に27歳で独立し、自身がシェフを務めるレストラン「Azurmendi(アスルメンディ)」を開業。2012年、当時スペイン史上最年少の35歳で三ツ星を獲得。以後、6年連続で三ツ星を保持し、天才料理人として世界の注目を集めている。その味はもちろんのこと、地域の農家との協力やエコに配慮した料理づくりなどが高く評価され、「世界のベストレストラン50」にも度々選ばれている。

ご来場の皆様には、ソラン・デ・カブラス様のご厚意により、スペインのフレッシュウォーターをお楽しみいただけます。ソラン・デ・カブラスについてはこちらをご参照ください。

ENEKO ATXA, THE SUSTAINABLE HARMONY 

日時:2019年9月6日15:30~17:00(15:00より受付開始)
場所:スペイン大使館
言語:スペイン語、日本語
ご予約:https://spanishchamber.jp/the-sustainable-harmony
先着100名様となります。お席が埋まり次第受付終了となります旨、ご了承ください。